O wyprawie
- NAJwiększe atrakcje Peru z listy światowego dziedzictwa UNESCO: Machu Picchu, historyczne centra miast Limy, Arequipy i Cuzco oraz linie Nazca
- NAJwyżej położone jezioro żeglowne i jednocześnie NAJwiększe jezioro wysokogórskie na ziemi – Titicaca
- NAJsłynniejsza oaza Ameryki Południowej – Huacachina
- NAJsłynniejsza wysokogórska mumia dziecięca – Juanita
- NAJwiększy na świeci zbiór ceramiki ludu Moche – Larco Muzeum
- NAJgłębszy kanion na świecie – Colca
- NAJbardziej niezwykły cmentarz pełen zmumifikowanych szczątków ludzkich – Chauchilla
- Złoto Inków
Zorganizowana wycieczka do Peru
Imperium Inków przed przybyciem Hiszpanów w XVI wieku liczyło 12 mln mieszkańców i rozciągało się prawie wzdłuż całego wybrzeża Pacyfiku, na terenie Peru i Boliwii wchodząc w głąb kraju. Było świetnie zorganizowane i rozwinięte. Podstawą gospodarki było rolnictwo tak mądrze nadzorowane, że Inkowie zwyczajowo posiadali nadwyżki żywności. Mimo, że nie znano koła a do transportu nie używano żadnych pojazdów mechanicznych królestwo pokryte było imponującą siecią dróg i miast, których ruiny przetrwały do dziś. Machu Picchu, Ollantaytambo, Sacsayahuaman, mury dawnego Cuzco to tylko przykłady budowli inkaskich odwiedzanych w naszym programie.
Na czele imperium stał syn słońca i boski namiestnik - Sapa Inca. Słońce uznawano za główne bóstwo i wierzono, że każdy władca jest jego potomkiem. Dzień przesilenia zimowego (na półkuli południowej ok. 24 czerwca) zwane Inti Raymi było najważniejszym świętem inkaskim. Każdy władca miał swój własny pałac, otoczony był czcią poddanych i wielkim bogactwem. Złoto Inków to najczęściej naczynia rytualne, figurki, misy, biżuteria, monety, maski. Niektóre z nich można obejrzeć w prywatnej kolekcji w Muzeum Larco w Limie. Złotem Inków nazywana jest również komosa ryżowa czyli quinoa – roślina stanowiąca główne pożywienie Inków, która jest bezglutenowa i dostarcza wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowanie organizmu.
Wyjazd do Peru - Konkwistadorzy
Francisco Pizarro przybył do wybrzeży Peru w fatalnym dla Inków okresie, kiedy byli zdziesiątkowani epidemią ospy i osłabieni wojną domową pomiędzy braćmi Atahualpą i Huascarem. Wykorzystał tę sytuację, uwięził władcę obiecując mu wolność w zamian za wypełnienie komnaty po sufit kosztownościami i złotem. Pomimo spełnienia obietnicy Inka został zabity. Armia inkaska po śmierci władcy rozpierzchła się, a kilkuset osobowa armia Pizarro w ciągu kilku lat opanowała całe imperium Inków. Złoto i cenne przedmioty wywożono galeonami z portu w Limie wprost na hiszpański dwór. Inków bezlitośnie zabijano albo sprowadzono do roli taniej siły roboczej. Rodziny konkwistadorów bogaciły się, a oni sami otoczeni przepychem i honorami zostawali zarządcami kolejnych prowincji. Miasta Inków niszczono, a na ich gruzach budowano kościoły chrześcijańskie, pałace i place na wzór tych hiszpańskich. Można je oglądać w Limie, Cuzco czy Puno.
Wyprawa do Peru - Różnorodność przyrody
Podróż do Peru rozpoczyna się w Limie położonej nad Oceanem Pacyficznym. Miasto często pokryte jest charakterystyczną mgłą zwaną garúa, która oblepia wszystko wilgocią i sprawia wrażenie, że zaraz lunie deszcz, choć próżno go wypatrywać, tu na pustyni. Wybrzeże, tzw. costa, charakteryzuje suchy klimat, zimny Prąd Peruwiański i pustynny charakter. W programie znajduje się prawdziwa oaza z palmami obsypana dookoła piaskami pustyni oraz wyspy Ballestas pełne ptactwa, pingwinów i lwów morskich. Większa część wyjazdu to region Andów tzw. sierry i altiplano – płaskowyżu śródgórskiego na wysokości 3300-3800 m. n.p.m gdzie położone jest m.in. miasto Puno i jezioro Titicaca. Kanion Colca to wg niektórych źródeł najgłębszy kanion na ziemi. My nie zobaczymy go, jak większość wycieczek tylko z punktu Cruz del Condor, ale zejdziemy na jego dno by poznać okoliczne wioski, roślinność i oazę. Po trekkingu będziemy mogli zrelaksować się w naturalnych gorących źródłach rozsianych po dolinie Colca. Okolice Cusco i Świętej Doliny są już zdecydowanie bardziej zielone, a będąc w Machu Picchu zahaczymy o przedpole górskiej dżungli.
Indianie, kuchnia i zwyczaje
Peru zamieszkiwane jest przez Kreoli – potomków Hiszpanów, mestizos czyli mieszańców ludności białej z indiańską i Indian, głównie z plemienia Quechua. Aby poznać ich bliżej i zobaczyć jak żyją wybierzemy się na wyspy jeziora Titicaca – Uros, Amantani i Taquile. Zakwaterujemy się na jedną noc u lokalnej rodziny na wyspie Amantani, gdzie postaramy się podpatrzeć i spokojny i prosty tryb życia. Spróbujemy lokalnej wegetariańskiej kuchni bazującej na produktach z własnych przydomowych upraw.
W Puno lub Cuzco dla chętnych będzie możliwość pójścia na kolację z pokazem tradycyjnych tańców indiańskich. Jeśli dopisze szczęście, gdzieś po drodze natrafimy na lokalną fiestę, a na pewno spróbujemy lokalnych przysmaków – świnki morskiej (cuy), sałatki z surowych ryb i owoców morza (ceviche) czy pisco sour – peruwiańskiego koktajlu na bazie trunku pisco, białek kurzych, limonki i likieru angostura. Spróbujemy również Inca Coli produkowanej od 1935 roku, napoju który w Peru wygrał konkurencję z tradycyjną Coca – Colą.