Rano, po odpoczynku po podróży, odwiedzimy najpierw jeden z najpiękniejszych punkt widokowy na wyspie – Serra do Cume. Stamtąd będziemy podziwiać widok na największą kalderę na Azorach, Caldeira dos Cinco Picos, i słynną terceirską szachownicę pól. Poznamy fragment wulkanicznej oraz militarnej historii Azorów.
Wybierzemy się również na półwysep wulkaniczny Monte Brasil, skąd rozciąga się znakomity widok na stolicę wyspy – miasto Angra do Heroísmo – oraz na południową część wyspy. Dalej ruszymy na zachód.
Najpierw odwiedzimy plantację bananów i kawy. To największa plantacja kawy w Europie! Zatrzymamy się w barze i napijemy się wytwarzanej na miejscu kawy i spróbujemy lodów z terceirskiej fabryki.
Zobaczymy m.in. najważniejszy port rybny na wyspie – w São Mateus, wiosce rybackiej, gdzie nadal wiele osób trudni się rybołówstwem i gdzie nadal jest żywa historia wielorybnictwa na Azorach.
Pójdziemy na krótki szlak trekkingowy wśród soczyście zielonej, dziewiczej terceirskiej przyrody, z widokiem na ocean. Będziemy szli wzdłuż północno-zachodniego wybrzeża wyspy, w okolicach znanej z pielgrzymek i z ostatniego wybuchu wulkanu podwodnego wsi Serreta. To krótki, ale niezwykle urokliwy szlak, ujmującymi wyjątkowym widokiem na ocean i nie zawsze oczywistymi ścieżkami wśród dawnych upraw winorośli.
Po południu wybierzemy się do serca wina na Terceirze – Biscoitos. Pójdziemy na spacer wśród lokalnych winnic i przekonamy się, w jaki sposób uprawiane są winorośle na Azorach. W planach również poczęstunek złożony z lokalnych przekąsek i degustacja azorskich win.
Suma podejść: ok. 200 m | Suma zejść: ok. 200 m | Długość trasy: ok. 2,5 km | Czas wędrówki: ok. 1,5 h