O wyprawie
- Winnice jednego z najważniejszych winiarskich regionów w Polsce
- Drewniane kościółki i cerkwie pośród wzgórz
- Tradycyjne budownictwo w skansenie
- Krosno - Mały Kraków
- Sandomierz - miasto i wino
- Niespieszne tempo spacerów i degustacji
- Lekkie spacery wśród przyrody
- Opieka przewodnika-sommeliera
Na południowym wschodzie Polski, tam, gdzie ciągną się falujące wzgórza, drewniane kościółki i cerkwie rozsiane są wśród lasów i pól, a rynki wielu miasteczek zachowały galicyjski czar, znajduje się jeden z najważniejszych winiarskich regionów Polski. Teren jest tu trudny, ale pełni pasji winiarze potrafią z aurory, jutrzenki, seyval blanc czy solarisa stworzyć świetne wina. W poszukiwaniu takich właśnie win ruszymy na podkarpacki szlak. Będzie biało i czerwono, czasem łagodniej, a czasem wytrawniej - poznamy szerokie spektrum win oraz kilka najciekawszych i najpiękniejszych winnic regionu.
Ale nie ograniczymy się tylko do winnic. Przejdziemy się malowniczymi trasami wśród wzgórz (ale nie będą to forsowne wędrówki), poszukamy perełek architektury drewnianej - kilkusetletnich kościółków położonych na uboczu, z dala od głównych szlaków. Odwiedzimy też nazywane małym Krakowem Krosno, a także Biecz - niwielkie miasteczko o długiej historii i przepięknym położeniu. A zanim dotrzemy na Podkarpacie - zwiedzimy Sandomierz i spróbujemy win w jednej z okolicznych winnic.
O winnych wyprawach.
Interesujesz się winem? Chcesz wejść w winny świat, a może po prostu lubisz poznawać nowe miejsca nie tylko za pomocą oczu, ale także podniebienia? Jeśli na któreś z pytań odpowiesz tak, to ten wyjazd jest dla Ciebie.
Wyjazdy winiarskie to specjalna propozycja dla tych, którzy cenią relaks wśród pięknej przyrody, niespieszne tempo zwiedzania, a przede wszystkim dobre wino. Stawiamy na dobre trunki, ekspercką wiedzę o winie i niewymuszoną atmosferę. Przewodnik-sommelier, Łukasz Przewłocki z Explore Wines, podzieli się z Wami swoją wiedzą i pasją, a miejscowi winiarze opowiedzą o swoim terroir. Program każdej wyprawy został przemyślany tak, by stopniowo wchodzić w tajniki degustacji (od podstaw do niuansów), a zagadnienia ogólne przeplatać z tematami charakterystycznymi dla danego regionu.