Wycieczka rowerowa do Bretanii
Zapraszamy w wyjątkową rowerową podróż do krainy, w której na każdym kroku mit miesza się z twardą rzeczywistością, mowa z muzyką, a świat celtycki z romańskim. Krainy, w której prastare wierzenia ucieleśnione przez megalityczne konstrukcje kontrastują z porywami chrześcijańskiego mistycyzmu wyrażonymi w średniowiecznej architekturze. Do krainy, gdzie ląd i ocean tworzą nierozerwalną całość i gdzie surowe klify harmonijnie przechodzą w idylliczne plaże bądź w zielone pagórki. Zapraszamy do Bretanii.
Miasteczka z charakterem
Petites Cités de Caractère to stworzony w Bretanii znak jakości, nadawany spełniającym rygorystyczne wymogi w zakresie ochrony własnego dziedzictwa miejscowościom w całej Francji. Na naszym wyjeździe oprócz oglądania urzekających krajobrazów, fascynujących zabytków położonych w odosobnionych miejscach czy pełnych historii większych miast odwiedzimy także kilka z tych czarujących miasteczek.
Dol-de-Bretagne, Josselin, Dinan czy Tréguier emanują niepowtarzalną bretońską atmosferą i stylem, które zapadną w naszą pamięć na długi czas.
Żywa kultura celtycka
Bretania lub inaczej Armoryka, ostatni przyczółek Galów i ojczyzna popularnego Asteriksa, długo utrzymywała swą niezależność polityczną i kulturową jako osobne królestwo lub księstwo. Do Francji została przyłączona dopiero w XVI wieku i mimo długiej dominacji Paryża nadal żywe są tu bretońskie zwyczaje, język i muzyka. Ta celtycka kraina wciąż utrzymuje duchową łączność z pobratymcami z Irlandii czy Walii, której wyrazem jest wspólne świętowanie na licznych festiwalach. Ważnym przejawem odrębności od Francji jest też miejscowa kuchnia, którym najbardziej charakterystycznymi elementami są crêpe i galette - pierwsze to naleśniki podawane na słodko, drugie zaś to wytrawne naleśniki z mąki gryczanej z sycącym nadzieniem. Popija się je nie winem, lecz tutejszym cydrem serwowanym w bolée - filiżance z piaskowca. Białe wino towarzyszy zaś innym miejscowym przysmakom - rybom i owocom morza prosto z oceanu. I choć nie znajdziemy tu naszej fasolki po bretońsku, w okolicach Paimpol można spróbować innego dania z fasoli - coco de Paimpol à la bretonne.